Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Můj příběh Levandule začíná ve Skotsku, je tu všude, kam se podíváš.
První zmínky o Levanduli jsou staré přes dva a půl tisíce let a pocházejí z Persie, kde ji zapalovali v místnosti s nemocným, aby ,,vyčistili“ vzduch. Zapsal ji řecký lékař a botanik Pedanius Dioscorides. Zmiňuje mimo jiné úlevy při poruchách trávení, bolestech hlavy, krku a aplikaci při čištění ran, popálenin či kožních nemocí. Staří Římané používali levandulové květy k provonění svých oděvů a také se v nich rádi koupali. Právě tato kratochvíle přinesla rostlině její jméno. Slovo ,,levandule“ je totiž odvozeno z latinského ,,lavare“, což znamená ,,umívat“ nebo ,,mýt se“. S římskými vojáky se levandule dostala až do Provence, která se stala první římskou provincií mimo Itálii; ostatně jméno Provence je odvozeno právě z latinského slova pro označení provincie – ,,provinciae“.

Miluji levanduli hlavně pro její vůni, které se přezdívá list Elfů.
Zastavte se u levandule a přivoňte si. Uvidíte, jaký pocit svěžesti vám přinese.

 

Levandulová Alchymie
Namíchejte si vynikající domácí limonádu

Ingredience:

  • 1 lžíce levandule
  • 100g třtinového cukru
  • 2 citróny
  • voda

V kastrůlku přivedeme k varu 250 ml vody se 100 g třtinového cukru a 1 lžící sušené levandule. Necháme povařit asi 2 minuty. Vychladlý sirup přecedíme a přidáme šťávu z jednoho citronu. Sirup rozmícháme do 2 litrů vody nebo sodovky a vychladíme. Hotovou limonádu podáváme s ledem a plátky citronu. Můžeme přizdobit snítkou levandule. Tento recept na levandulovou limonádu je velmi snadný a lehce ho zvládnou i děti (za pomoci rodičů).

 

Náš tip! Přírodní levandulové těsto na hraní


Ingredience:

  • 1 šálek soli
  • 2 šálky univerzální mouky
  • 2 polévkové lžíce Vinného kamene
  • 3 polévkové lžíce
  • kuchyňského oleje (používáme kokosový olej)
  • 3 kapky levandulového esenciálního oleje
  • Volitelné potravinářské barvy
  • Volitelně čerstvá levandule

Všechny výše uvedené ingredience smíchejte dohromady, pomalu přidejte 1 1/2 šálku velmi horké (téměř vroucí) vody (práce pro dospělé) Míchejte, dokud se snadno nevytvoří koule. Před hraním nechte 5 minut odležet a vychladnout. Nyní máte dokonalé těsto bez vaření!

Add Comment